maandag 23 april 2012

ingezonden stukje Anthonisgilde

Nabeschouwing Sketchcrawl, zaterdag 21 april 2012.


Om 11 uur ging de deur van het zakkendragershuisje open. De koffie (en thee), verzorgd door restaurant Beloofd, was op tafel gezet met ernaast een kistje bruidsuikersnoepjes van de Snoepwinkel. Het weer zat niet helemaal mee. De ochtend begon met regenbuien. In de middag, na 14 uur, bleef het droog met zelfs zo nu en dan een zonnetje.

Twee dames uit Brielle stonden al voor 11 uur te wachten, hebben enthousiast de hele dag getekend. Eerst binnen, ’s middags ook buiten. Incidenteel kwamen mensen nieuwsgierig kijken. Vaak niet wetend dat er een tekenmanifestatie aan de gang was. Een enkeling bleef alsnog om iets te schetsen.

Met 6 personen die aan tafel gaan tekenen is het al vol. Met 12 personen die gewoon komen kijken lijkt het hele wachtlokaal vol.

Vele groepen van de toeristische rondleiding en (VVV), zelfs een groep van de historische vereniging (met de zuster Hist Kring uit Diemen), zijn nog even binnen gekomen om onder meer een uitleg van de smakbak te krijgen.

Zakkendrager Cees (in burger) kon zijn didactische talenten daarbij geheel kwijt en zorgde ervoor dat ze het gastenboek tekenden. Zakkendrager Michell (in werkkleding) gaf eveneens uitleg en ging zo nu en dan het klokje in de toren luiden.

Zelfs een oud bewoner (Verbrande Erven ?) die helaas anoniem wenste te blijven, kwam voor het eerst in het zakkendragershuisje kijken. Hij had gelezen dat het open zou zijn. Hij vertelde van zijn jeugd rond 1930/40 toen zakkendragers nog hun werk deden en de kinderen in het water zwommen. De bodem lag bezaaid met afgebroken pijpjes. Het hekwerk langs de kade was er nog niet, je kon zo het water in springen. Die kade werd toen ook pas opgemetseld.

Het cafe ernaast was van Jan Osnabrugge, een bekend Schiedams figuur. De Parkwegbrug bestond nog niet Je moest naar de overkant met het pontje op de Noordvestsingel naast de molen.

Om 16 uur ging de deur weer dicht.

Zakkendrager Robert (eveneens in werkkleding),als tijdelijke hoofdman, kon de dag sluiten samen met de begeleiders en drankje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Volgers