De geschiedenis van SchieDAM

Wanneer is Schiedam ontstaan?

Omstreeks 1250 legde edelman Dirk Bokel in zijn polder ‘Riviere’ een dam aan om zijn vis- en jachtgebied te beschermen tegen de zee. Deze lag waar nu de Dam is, ter hoogte van de afrol naar de Oude Sluis. Schippers konden door de dam niet verder de Schie opvaren. De lading moest bij de dam in de Scye overgeladen worden op andere schepen, die de vracht verder landinwaarts voerden. De nieuwe situatie zorgde voor bedrijvigheid: handelaren, schippers en ambachtslieden vestigden zich bij de dam. De nieuwe nederzetting kreeg de naam Nuwer Scie of Nieuwen Damme.

Hoe komt Schiedam aan haar naam?

Aanvankelijk heette de nederzetting Nuwer Scie, ontstaan toen Dirk Bokel omstreeks 1250 in zijn polder een dam in de Schie liet leggen. Het dorp ontwikkelde zich in zo’n 25 jaar tot de stad Schiedam.
Aleida, die in 1258 de zorg voor het graafschap Holland kreeg - haar broer, de landsheer graaf Willem II was overleden en zijn opvolger Floris V was nog minderjarig - kocht de polder in 1260 van Dirk Bokel. Zij liet er een kasteel bouwen, het Huis te Riviere (waarvan de ruïne nog altijd aan de Broersvest staat), stichtte er een kerk in 1262 en gaf in 1270 marktrecht en tolvrijheid etc. aan de inwoners van ‘Nuwer Scie’. In 1275 vaardigde zij namens Floris V, inmiddels meerderjarig en zelf landsheer over het graafschap, een keur uit die van het dorp een stad maakte, met de naam Scyedam. Stad aan de dam in de Schie.

 Dit stuk is gekopieerd van : http://www.schiedam.nl/schiedam.net?id=112000#tocBK_11


Standbeelden die  iets vertellen over het "drankverleden"van Schiedam Schiedam -  Brandersknecht
de brandersknecht (1985)  - Frits Henderickx beeldhouwer
Tekst van het ANWB informatiebord:
De Brandersknecht was tot het begin van de 20ste eeuw werkzaam in de jeneverindustrie. De eikenhouten, met koper beslagen 'kit' (inhoud 20 liter) werd met heet water gevuld en boven de beslagbakken met kiemend graan geleegd. Zijn dagtaak begon, ook in de zomer, in het nachtelijk duister.Schiedam -  Zakkendrager
 de zakkendrager (1987) -beeldhouwer: Hans van der Plas (Rotterdam 1925-Rotterdam 1991) 
Schiedam -  Distillateur 
de distillateur (1992) -kunstenaar: Theo Stevens (Tilburg 1926), beeldhouwer
Schiedam -  Kuiper
 de kuiper (1995) - Robbert Jan F. Donker (Amsterdam 1943), beeldhouwer te Rotterdam 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Volgers